Am primit şi dau mai departe…
Catedrala din Orăştie, cititorie a Părintelui Moţa
Textul de mai jos (în care parantezele drepte îmi aparţin), referitor la cele petrecute la Orăştie în ziua de 13 ianuarie 2012, redactat “la cald” de un jurnalist care preferă, în condiţiile date, să-şi păstreze anonimatul, n-a putut apărea în presa locală, căreia îi fusese iniţial destinat.
Desigur, (pro)legionarii greşesc reducînd jertfa pentru Hristos a lui Moţa la o simplă afacere de partid şi punînd steagul lor verde la paritate cu crucea. Dar aceasta este o altă discuţie.
Dacă ar fi fost vorba de comemorarea vreunui comunist ilegalist, sau a vreunui luptător în Spania de partea comuniştilor, atunci jandarmii, poliţiştii şi politrucii noştri mediatici n-ar fi avut nici o treabă. Cu stînga, fie ea cît de extremistă, democraţia nu-şi face probleme. Cînd e însă vorba de dreapta, să avem pardon! Tot păsatul se umflă în democraţie şi vocaţia de torţionar se retrezeşte, ca un atavism, în fiecare Pristanda, devenind “misie” şi “datorie”! (R. C.)
Tabloul lui Ionel Moţa sub troiţă
Jandarmii şi poliţiştii au fost prezenţi la comemorarea lui Ionel Moţa la Orăştie. Rolul poliţiştilor a fost de a-i împrăştia pe cei ce-l comemorau pe martir.
13 ianuarie este ziua de pomenire a martirilor Ionel Moţa şi Vasile Marin, care, la această dată, în 1937, au primit martiriul pe cîmpul de luptă de la Majadahonda (lîngă Madrid – Spania).
Ionel Moţa s-a născut în Orăştie, fiind fiul protopopului de Orăştie Ioan Moţa. Fostul deţinut politic Ilie Tudor [tatăl rapsodului Tudor Gheorghe] a propus locuitorilor acestui oraş să ridice un monument în amintirea martirului. O troiţă în amintirea lui Ionel Moţa a fost ridicată în anul 2004, dar fostul primar Iosif Beniamin Blaga (actual deputat PDL) a dat ordin să dispară numele lui Ionel Moţa de pe troiţă.
În amintirea martirului orăştian, s-au depus coroane de flori, un tablou cu chipul său şi o candelă, iar un tînăr student îmbrăcat în costum popular a asigurat garda lîngă troiţă, păzind portretul lui Ionel Moţa.
Lîngă troiţă a fost pus şi steagul legionar, ceea ce a atras atenţia unităţilor de intervenţie ale oraşului. Astfel, au apărut, în foarte scurt timp, şeful poliţiei comunitare locale, Cernica Costel, şeful detaşamentului jandarmeriei din Orăştie, Cristache Laurenţiu, si adjunctul Poliţiei Municipale, Uriţescu Aurel, însoţiţi de subalterni, reuşind, după aproximativ 40 minute, “să restabilească ordinea” [?!].
Seara, în catedrala protopopească din Orăştie, cu hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, ctitorită [în 1936] de tatăl lui Ionel Moţa, a avut loc slujba parastasului, în care au fost pomeniţi Ionel Moţa, Vasile Marin, Corneliu Codreanu şi eroii neamului. După parastas, au luat cuvîntul ieroschimonahul Nectarie Apostol şi profesorul Mircea Ionică [ar fi fost interesant să ni se spună şi cam ce au cuvîntat].
Pentru povestea troiţei:
Mai, mai, draga, nu se mai satura legionarii acestia de scandal.
RăspundețiȘtergereTe pomeni ca tot ei sunt cei care submineaza ordinea besistica, asa cum au subminat originala democratie in iunie 1990.
Numele corect este Urițescu Aurel.
RăspundețiȘtergereMulţumesc. Am modificat în consecinţă.
RăspundețiȘtergere(Articolul mi-a parvenit pe e-mail fără diacritice.)
Tot despre comemorarea de la Orastie:
RăspundețiȘtergerehttp://deveghepatriei.wordpress.com/2012/01/24/editorial-alexandru-suditoiu-militia-se-intoarce-la-datorie/