INDICE DE NUME
7 martie:
SFÎNTUL SFINȚIT MUCENIC EFREM,
EPISCOPUL TOMISULUI
„7
martie: În vremea împărăției lui Diocletian, Hermon, Episcopul Ierusalimului, i-a
trimis episcopi în Scythia pe Efrem, iar la Chersones pe Vasilevs” (citim în Synaxarium Ecclesiae Constantinopolitanae,
col. 517). Prin Scythia se pare că trebuie înțeleasă Scythia Minor, adică
Dobrogea. Acest Efrem, născut în sudul Dunării din părinți creștini, fusese hirotonit
la Locurile Sfinte și ucenicise pe lîngă Patriarhul Hermon al Ierusalimului (300-314), care, avînd în vedere originea lui, l-a trimis, pe la începutul secolului
4, să-i păstorească pe creștinii din Dacia Pontică (este al doilea episcop
atestat al Tomisului, după un anume Evanghelicus, despre care nu se știu prea
multe). În marea persecuţie a lui Diocleţian, rîvnitorul episcop, ce a salvat
de la risipire numeroase moaște mucenicești, a fost prins, întemniţat şi schingiuit
la Chersones (în Crimeea), cerîndu-i-se lepădarea de Iisus Hristos și închinarea la
idoli, ceea ce nu a primit nicidecum, astfel că i s-a tăiat capul în anul 304
şi este pomenit de Biserică pe 7 martie, împreună cu ceilalți Sfințiți Mucenici
din Chersones: Vasilevs, Evghenie, Capiton, Eterie, Agatodor și Elpidie. (R.
C.)
Sfinții Mucenici din Chersones (Herson)
Mai puteți citi pe acest blog:
10
ianuarie: Sfîntul Cuvios Antipa de la
Calapodești
13 ianuarie: Sfinții Mucenici Ermil și Stratonic
25 ianuarie: Sfîntul Ierarh Bretanion, Episcopul Tomisului
28 (în anii bisecți: 29) februarie: Sfinții Cuvioși Ioan Casian Romanul și Gherman din Dobrogea
13 ianuarie: Sfinții Mucenici Ermil și Stratonic
25 ianuarie: Sfîntul Ierarh Bretanion, Episcopul Tomisului
Domnule Codrescu, degeaba v-ati straduit dumneavoastra si altii sa aratati ca 8 Martie e sarbatoare comunista: ea continua sa fie tinuta an de an cu mai multa fervoare! Ce ne face atat de puternic solidari cu comunismul, domnule profesor?
RăspundețiȘtergere@ M. M.
RăspundețiȘtergereProstia. Printre drepturile pe care poporul român le-a cîștigat la „Revoluție” se numără și acela de a fi prost la liber. Și e dreptul pe care și-l exercită cel mai organic și pe scara cea mai largă. Perpetuarea îndărătnică a sărbătorilor comuniste (8 Martie, 1 Mai, 23 August) a intrat în sîngele prostiei românești și se pare că nu mai e nimic de făcut. Există o voluptate a prostiei nesimțite în care pe român nu-l întrece nimeni. Trebuia să fim și noi primii la ceva...
Cititi si cruciti-va cum poate sa marcheze ziua de 8 martie... un preot ortodox!
RăspundețiȘtergerehttp://vallahianova.blogspot.ro/2016/03/ganduri-pentru-floarea-mea-cea-draga.html
@ Blogg-trotter
RăspundețiȘtergerePărintele a simțit nevoia să fie delicat, dar și-a ales cam neinspirat prilejul (o putea face de 1 martie sau mai putea aștepta pînă la Buna Vestire). Nu-i singurul. Așa cum, în privința celebrării „praznicelor” comuniste, prostia e principala cauză, dar nu singura. Pe autorul duiosului omagiu se întîmplă să-l cunosc și să-l prețuiesc în multe privințe. Oricît s-ar strădui, nu-l pot număra cu proștii. Măcar, spre deosebire de alții, se răscumpără prin multe...
În orice caz, dacă sărbătorile creștinești ar fi ținute cu aceeași extensiune și „fervoare” cu care sînt ținute sărbătorile roșii, România nu ar fi doar „Grădina Maicii Domnului” (cum am fost gratulați papistășește, ca să moară Athosul de ciudă), ci de-a dreptul Raiul pe pămînt!
8 martie a intrat in mentalul colectiv ca ziua mamei. E mai putin rau decat 1 mai, pe care multi il privesc doar ca pe un motiv de betie si mancare.
RăspundețiȘtergereCred ca 23 august a murit, nu se pune problema de perpetuarea acestei zile. Pe de alta parte, nici Biserica nu face nimic sa opreasca perpetuarea 1 mai si 8 martie, dimpotriva chiar. Preotii sunt mai secularizati decat credinciosii. Si atunci ce sa le cerem?
Grădina Maicii Domnului? Nu cred... Daca a zis-o Papa, asta e eretic. Nu-i valabil, oricat am crede ca gura pacatosului adevar graieste. Chiar ca ne arunca in mandrie dupa 18 milioane de avorturi.
RăspundețiȘtergere@ Barbu Catargiu etc.
RăspundețiȘtergereMărturisesc că n-aș mai relua aici o discuție devenită deja oțioasă. Se pare că nu putem ieși din acest festivism inerțial, cu paradoxurile lui deconcertante, așa cum nu putem ieși din mentalitatea stîngistă. Să facă fiecare cum îl taie capul și să ne ierte Dumnezeu pe toți!
Cît despre tărășenia cu „Grădina Maicii Domnului”, nu atît eticheta în sine e penibilă, cît felul în care s-au repezit să și-o însușească ortodocșii cei mai habotnici, dinspre un catolicism pe care altminteri nu mai știu cum să-l diabolizeze! Sîntem, într-adevăr, stupizi și ridicoli, într-o majoritate care nu lasă loc de primeniri și pe care democrația o face fatală.
Si Patapievici ce zicea?
RăspundețiȘtergere@ Anonim 12:40 p.m.
RăspundețiȘtergereZicea ce nu le place să audă celor care se simt cu musca pe căciulă.
(Este iarăși o discuție pe care ar fi oțios să o reiau. E doar de observat, încă o dată, cît de măgulit e românul să fie mințit și cît de iritat e să i se spună adevărul. Un popor care nu vrea decît să fie mințit frumos și să fie lăsat în pacea - „liniștea” - turpitudinii lui vegetative! Politicienii fără scrupule sînt primii care au intuit și exploatează această stare de lucruri.)
Domnule Codrescu,
RăspundețiȘtergereDeşi nu mă cunoaşteţi îndrăznesc să vă solicit ajutorul cu privire la modalitatea de contact a domnului Gheorghiţă Ciocoi, cel ce a realizat în 2009 un interviu cu doamna Valentina Gafencu, sora Sfântului Mărturisitor Valeriu, ce a fost postat pe blogul dvs. Mă numesc Agache Vlad, sunt din Hîrlău, judeţul Iaşi unde încercăm acum să ridicăm o biserică având hramul Sfântului Nectarie şi a Sfinţilor Români, unde sperăm să primim ajutorul Sfântului Mucenic pentru a o ridica şi poate pentru a-i găzdui Sfintele Moaşte, dacă ne va socoti vrednici de aceasta. Vă rog, prin urmare, să-mi comunicaţi pe mail la adresa agachevlad@yahoo.com , atunci când veţi găsi timp, fie o adresă de corespondenţă, fie oricare altă sugestie nominală care să ne ajute să o putem contacta pe doamna Valentina sau pe doamna Nora, cealată soră a Sfântului. Vă mulţumesc. Doamne, ajută!
Gheorghiţă Ciocioi, scuzaţi. Nu era neapărat nevoie ca mesajul meu să fie public, dar poate mă poate ajuta altă persoană cu vreo sugestie.
RăspundețiȘtergereînţeleg. Vă mulţumesc mult.
RăspundețiȘtergere@ Vlad Agache
RăspundețiȘtergereDin păcate, Valentina Gafencu nu mai este în viață. În ce-l privește pe autorul interviului, îl puteți contacta pe adresa: gheorghita_ciocioi@yahoo.com
Ati luat-o razna cu „comentariile”...
RăspundețiȘtergere@ Anonim 1:18 a.m.
RăspundețiȘtergere„Bloggărim” și noi. Se mai întîmplă... (Cred că sfinții ne iartă...)
Intorcandu-ne la ziua de 8 martie: stupid people (vorba lui Brucan), incepand de la clasa politica. Comunismul a fost singura chestie care ni s-a potrivit de fapt (si de aceia nu putem renunta la el), pentru ca e paradisul prostiei omenesti. Altceva nu doar ca nu ne iese (au trecut 27 de ani!), dar devine tot mai evident ca nici nu meritam.
RăspundețiȘtergere@ Anonim 2:06 a.m.
RăspundețiȘtergere(Văd că nu sînt singurul insomniac...)
Facem figură jenantă în multe privințe, dar nici chiar așa! Iar ce și cît merităm sau nu, ca neam și ca popor, cred că numai Dumnezeu știe cu adevărat.
Nu tine nimeni seama de punctul vostru de vedere.
RăspundețiȘtergere@ Anonim 9:12 a.m.
RăspundețiȘtergereAsta vedem și noi. Și ce să facem? Să nu-l mai avem?
Oricat de mari ar fi greselile unui popor, nimeni nu merita sa experimenteze comunismul. Nici macar rusii. Uitati-va la Cambodgia, unde nebunul de Pol-Pot a ucis aproape o treime din populatia tarii in numai 4 ani. Este cutremurator. Se faceau piramide din cranii, ca pe vremea lui Timur-Lenk! "1984" sau "Brave New World" sunt utopii pe langa ce s-a intamplat acolo. Bine ar fi insa sa stie de ce s-a intamplat acolo si oamenii de pe la noi( sa vada ce inseamna comunismul in stare pura)...
RăspundețiȘtergere