Pagini

sâmbătă, martie 19, 2016

CEALALTĂ FAȚĂ A TELEFONIEI MOBILE

SUMARUL BLOGULUI 

Am primit și dau mai departe...
 


RECOMANDĂRI PENTRU UTILIZAREA  
TELEFOANELOR MOBILE

1. Nu permiteţi copiilor mai mici de 12 ani să folosească un telefon mobil, în afară de cazurile de urgenţă. Organele în dezvoltare sînt cele mai sensibile la influenţe negative în urma expunerii la cîmpurile electromagnetice.  
2. Limitaţi folosirea telefonului mobil la apelurile cele mai importante şi limitaţi durata convorbirilor. Efectele biologice sînt direct legate de durata expunerii; rezultatele cercetărilor au arătat că şi numai o convorbire de două minute modifică activitatea electrică naturală a creierului timp de pînă la o oră după acea convorbire. Comunicaţi mai degrabă prin SMS decît prin telefon (aceasta limitează durata expunerii şi proximitatea corpului). 
3. În timpul convorbirii, menţineţi telefonul la o distanţă cît mai mare de corp. Schimbaţi în mod regulat partea capului de care sprijiniţi telefonul sau, şi mai bine, comutaţi pe speaker, care permite utilizatorului să ţină telefonul la distanţă de cap (amplitudinea cîmpului scade de 4 ori la o distanţă de 10 cm şi de 50 de ori la o distanţă de 1 m). 
4. Nu ţineţi telefonul mobil în buzunar în apropierea vreunui organ vital (de exemplu inima) sau la centura pantalonilor. Ţesuturile corpului din partea inferioară prezintă o bună conductivitate a radiaţiei şi o absorb mai repede decît o absoarbe creierul. Rezultatele unor studii arată că bărbaţii care îşi ţin telefoanele mobile în apropierea organelor genitale sînt supuşi riscului unei scăderi a numărului de spermatozoizi cu pînă la 30%. 
5. Atunci cînd apelaţi, aşteptaţi ca interlocutorul dumneavoastră să răspundă şi abia apoi puneţi telefonul la ureche. Intensitatea radiaţiilor este cea mai ridicată în momentul apelării, cînd telefonul încearcă să contacteze staţia de bază. Acesta este un sfat foarte important și mult prea adesea neglijat, și ne poate feri de o parte însemnată din radiațiile care altfel ar fi pătruns în corpul nostru. Noi de obicei cînd formăm numărul celui pe care îl apelăm punem imediat telefonul la ureche, și astfel primim exact cele mai intense radiații pe care telefonul le emite pînă la stabilirea legăturii telefonice – iar adeseori se întîmplă chiar ca cel apelat să nu răspundă, și ne iradiem inutil ținînd telefonul timp de jumătate de minut lipit de ureche, cînd am putea ține telefonul în mînă, urmărind pe ecranul lui momentul în care cel apelat răspunde, și apoi să punem telefonul la ureche și să vorbim. Cît de simplu este! 
6. Nu efectuaţi un apel atunci cînd semnalul este slab, de exemplu în cazul deplasărilor rapide, precum cele cu maşina sau cu trenul, deoarece expunerea la radiaţii se măreşte în mod corespunzător, telefonul avînd nevoie de o putere mai mare pentru a realiza conexiunea. Acelaşi lucru este valabil şi pentru zonele cu acoperire mai redusă (precum staţiile de metrou, unele regiuni rurale etc.). 
7. Evitaţi să telefonaţi de pe mobil în locurile în care se găsesc produse inflamabile, precum benzina, alcoolul, eterul etc. (staţii de benzină, spitale). În prezenţa unor astfel de substanţe, un telefon mobil poate chiar declanşa un incendiu. 
8. Nu folosiţi telefoanele mobile în spaţii închise ai căror pereţi conţin metal, precum autovehiculele şi lifturile. Acestea se comportă ca o cuşcă Faraday care captează radiaţia şi o reflectă înapoi către ocupanţii acestora. 
9. Depărtaţi-vă la o distanţă de mai mult de 1 m de o persoană ce vorbeşte la telefonul mobil şi evitaţi să folosiţi telefonul mobil în locuri precum metrou, tren sau autobuz, unde îi supuneţi pe cei din jurul dumneavoastră la o expunere pasivă la radiaţiile emise de telefonul mobil. 
10. În timpul nopţii, ţineţi telefonul mobil închis (caz în care nu mai emite radiaţii electromagnetice), sau măcar la distanţă de doi metri de corp. 
11. Deşi unii cercetători recomandă folosirea kitului hands-free, alţii sînt de părere că hands-free-ul, dimpotrivă, amplifică radiaţia emisă de telefonul mobil, direcţionînd mai multă radiaţie electromagnetică direct în ureche şi spre cap (cu peste 300% faţă de cazul cînd telefonul este folosit fără căşti). 
12. Folosiţi un dispozitiv de protecţie validat ştiinţific împotriva radiaţiilor electromagnetice. 
13. Nu cumpăraţi un telefon mobil cu o rată specifică de absorbţie (SAR) mare. Multe dintre telefoanele mobile conţin în manualul lor de folosire indicaţia nivelului SAR. Aceasta reprezintă o modalitate de a măsura cantitatea de energie RF (de radiofrecvenţă) care este absorbită în corp. Evident, SAR trebuie să fie cît mai mic. (Nu uitaţi, totuşi, că studiile care au fost efectuate folosind radiaţii situate chiar şi de sute de ori sub limitele SAR curente au dovedit că aceste radiaţii prezintă efecte biologice negative!)

Desigur, această listă nu este exhaustivă, dar prezintă cîteva nivele de intervenţie rapidă pentru protecţia dumneavoastră şi a copiilor dumneavoastră.  
Bazîndu-se pe frecvenţa şi pe durata apelurilor ce produc aceste probleme de sănătate, cercetătorii recomandă limitarea duratei fiecărui apel la 4 minute, limitarea numărului apelurilor la 6 pe zi şi nedepăşirea duratei de 22 de minute de expunere zilnică la radiaţiile emise de telefonul mobil.
«Tehnologia bazată pe unde radio generează poluare electromagnetică și este cea mai perfidă formă de poluare cunoscută pînă în prezent. Aceasta nu poate fi detectată prin intermediul organelor de simț, ci prin metode speciale de determinare a densitătii de putere și ai altor parametri ai cîmpului electromagnetic, în același timp fiind și costisitoare. 
Este adevărat că ofertele celor care folosesc astfel de tehnologii sînt foarte atrăgătoare din punct de vedere al costurilor, dar economiile realizate astăzi se vor regăsi peste cîțiva ani în afecțiuni ale sistemului cardiovascular și ale sistemului nervos, pentru a căror ameliorare vor fi cheltuite sume foarte mari. 
Deci, fiți atenți la oferte, nu le evaluați numai din punct de vedere al avantajelor financiare, ci încercați să vedeți și dezavantajele. Invențiile știintifice din acest domeniu pot avea consecințe nefaste asupra consumatorilor. 
Nu vă așteptați ca cei care lucrează cu această tehnologie să recunoască nocivitatea undelor radio, întotdeauna vor nega acest lucru și vor utiliza toate mijloacele posibile pentru a ascunde adevărul». (Conf. Univ. Dr. Costel Stanciu, președinte Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România)

4 comentarii:

  1. Domnule Codrescu, nu aveti chiar nimic de spus in cazul Oana Stanciulescu ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu în mod special (și nici nu știu dacă i-ar fi de folos, avînd în vedere reputația mea de „reacționar” incorigibil și de „legionar” fără Legiune). Pe de altă parte, oricît aș fi de partea dumneaei în context, memoria mea de elefant nu se poate lesne împăca la gîndul că e vorba de cineva care s-a pretat ani de-a rîndul să fie unealta lui Dan Voiculescu la cel mai toxic post public de televiziune din România (întrecînd pînă și OTV-ul lui Dan Diaconescu). În fine, nu pot fi de acord cu un Mircea Morariu, care o califică în „Adevărul” drept „o persoană de mîna a șaptea”, dar nici nu cred că ar fi una „de mîna întîi” (și mă tem că nici măcar „de mîna a doua”), nici moral, nici intelectual, nici profesional. Face gafe atît de mari - de la cele cultural-istorice la cele lexico-gramaticale - încît simt o anumită jenă de a-i da dreptate chiar și atunci cînd o are. (Apropo de gafe: generalul Arbore, invocat cu atîta patetism, n-a murit la Aiud, ci la Văcărești.)
    În orice caz, analogia cu d-l Andrei Pleșu (și dumnealui „certat” cu Institutul Wiesel), pe care au încercat-o unii (inclusiv d-l Rareș Bogdan), mi se pare de-a dreptul indecentă (ca să nu spun altfel).
    Oricît am fi de indignați de abuzurile inchiziției evreiești și de oportunismul dezgustător al clasei noastre politice și/sau intelectuale, măsura nu strică, pentru că în lipsa ei riscăm să compromitem tocmai cauza pe care pretindem a o apăra.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mie mi se pare amuzant si ridicol ca PNL, care a propus-o pe Oana Stanciulescu sa faca parte din CA al TVR, este - prin Crin Antonescu si nu numai - tocmai promotorul legii 217 !

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Alexandru

    Ce mai poate fi de mirare în „lumea lui Caragiale”?

    RăspundețiȘtergere