joi, iulie 30, 2020

ADRIAN PAPAHAGI: O ȘANSĂ IMENSĂ



UE permite României să obțină 80 miliarde de euro. Cea mai mare parte din acești bani (63 mld) o constituie fonduri nerambursabile, iar 17 mld vor fi împrumutați cu dobînzi mici — pentru prima dată în istorie, România se va putea împrumuta beneficiind de rating-ul excelent al Germaniei, Olandei sau Austriei, adică la dobînzi mult mai avantajoase.
Să comparăm: Ceaușescu a împrumutat vreo 10 miliarde de dolari ca să construiască o industrie depășită tehnologic din start și neperformantă, apoi a aruncat timp de un deceniu țara în cea mai neagră sărăcie pentru a rambursa accelerat datoria. În decembrie 1989 ne-am trezit morți de foame, cu o industrie majoritar inutilă, pe care moștenitorii Securității au făcut-o rapid praf.
„Suveraniștii” să nu-și închipuie că fără UE am înflori și am deveni un soi de Elveție! În primul rînd, dacă UE s-ar destrăma, încă vreo 5 milioane de români, adică toată forța de muncă reală, toți tinerii ar întinde-o pe loc în Occident. Ar rămîne o țară coruptă, îmbătrînită, jefuită de Bădălăi, Dragne și alte lighioane pesediste, o ruină fără viitor, la care ar privi pofticios Putin și prietenul lui, Viktor Orbán.
Din fericire, această oroare nu se va întîmpla.
Revenind în prezent, depinde de patriotismul, cinstea și priceperea guvernelor din următorii ani (sper ca PSD să nu mai ajungă la guvernare) ca aceste 80 miliarde de euro să fie atrase integral pînă în 2027 și să se transforme în granturi pentru întreprinderi performante, orașe renovate, autostrăzi, căi ferate și trenuri rapide, școli și spitale, natură curățită și regenerată, noi culturi agricole, cărți tipărite, spectacole puse în scenă și cercetări finanțate etc., nu în mită electorală și vile de politicieni.
Cu 10-15 din acele 80 de miliarde România își poate construi autostrăzile de care are nevoie, astfel încît să se poată călători rapid de la Suceava, Iași sau București spre Oradea, Arad, Timișoara, și de-acolo spre Occident. Chișinăul poate fi legat de Iași pe autostradă cu sprijin românesc, din fonduri guvernamentale.
Pot munci mulți ani pe aceste vaste șantiere sute de mii de români care și-au pierdut locul de muncă în Italia sau Spania, sau care nu vor mai avea acces în Anglia după consumarea Brexit. Pot crește firme autohtone de construcții, se poate acumula capital autohton. Pot fi atrase fabrici, depozite, hale, hub-uri de transporturi rutiere de-a lungul acestor autostrăzi. Poate crește mobilitatea internă a muncitorilor.
Cei ce reduc UE la ideologia stîngistă – care mă agasează și pe mine – au motive să privească lucrurile mai optimist. În foarte multe țări, cetățenii s-au săturat de instrumentalizarea marxistă a sexului, rasei și clasei, precum și de poliția gîndirii. Protestul scriitoarei J. K. Rowling față de teroarea LGBT+, sau scrisoarea celor 80 de intelectuali francezi care denunță strategia hegemonică a „decolonialismului” sînt semnale în acest sens. La fel este celebra declarație de la Paris din 2017 a intelectualilor conservatori. Însuși Emmanuel Macron a declarat că Franța nu are statui de dărîmat.
UE e o șansă imensă pentru Europa și pentru România. Problema e stîngismul radical, agresiv, utopic cu care fiecare națiune și întregul Occident trebuie să lupte dacă vor să-și păstreze identitatea, libertatea și prosperitatea.
Războiul conservatorilor nu e cu UE, ci cu dizolvanta ideologie stîngistă – în România, în UE și, în general, în civilizația occidentală.

Adrian PAPAHAGI

4 comentarii:

La 30/7/20 5:02 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

Cata naivitate!! Daca nici in anul Domnului 2020 nu vezi si nu te-ai informat ce este UE, ce origini are, ce teluri are, mai bine te lasi de politica si te apuci de ghicit in cafea. Daca asta este nivelul intelectualului "conservator" din Romania, este tragic!

Radu Greuceanu

 
La 30/7/20 8:08 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

Daca depinde de patriotismul, cinstea și priceperea guvernelor din următorii ani, atunci e clar.

 
La 30/7/20 4:13 p.m. , Anonymous Catalin B a spus...

https://www.facebook.com/1594889120630065/posts/2732049366914029/

 
La 2/8/20 7:45 p.m. , Anonymous Catalin B a spus...

O curiozitate: comentariul meu anterior cu privire la acest articol era de..neaprobat?

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire