sâmbătă, mai 23, 2020

ORTODOXIA ÎN CUMPĂNĂ

SUMARUL BLOGULUI


O PRECIZARE NECESARĂ

Oameni buni, nu este în discuție persoana ÎPS Teodosie (Doamne ferește de-o asemenea discuție!), ci demersul în sine, care ar fi ridicat aceeași problemă și dacă ar fi fost inițiat unilateral de orice alt ierarh. Demersul, dincolo de alte considerații, este cel puțin neelegant, pentru că nu reprezintă doar o sfidare a ordinii de stat (aceasta rămîne o discuție separată), ci mai ales una a ordinii ecleziale (ceea ce a și determinat „reacția” vădit indispusă a Patriarhiei). Prin această decizie unilaterală, Patriarhul și colegii din Sf. Sinod sînt puși în postura de... păcălici, pentru că demersul se traduce așa: „VOI SÎNTEȚI PROȘTI ȘI LAȘI, EU SÎNT DEȘTEPT ȘI CURAJOS, ȘI FAC CE VREA MUȘCHII MEI!”. În mod sigur, nu acesta este duhul sobornicesc al Ortodoxiei. Biserica nu-i un acoperiș sub care fiecare să-și poată face damblaua. „Dar nu-i decît odovania praznicului”, zic unii. Hai să fim serioși! Odovania e una și plata ostentativă de polițe e alta. Odovania a fost mereu, an de an, dar de data aceata, acolo, prin decizie unilaterală, ea se vrea și altceva, altminteri n-am purta aceste discuții și Patriarhia n-ar fi dat comunicatul cu pricina. E vreo biserică în care nu se face odovania? Nu. Atunci e limpede că nu de odovanie e vorba, ci de o anume ostențație („odovanie cu moț”).
Altminteri, „Hristos a înviat!” pentru toți și peste toate, și cu toții – de la vlădică la opincă – ne bucurăm în strălumina Învierii Lui.

Răzvan CODRESCU

P. S. Un raționament simplu: Dacă demersul este în regulă, atunci de ce Biserica nu și-l asumă în integralitatea ei? Dacă Biserica nu și-l asumă în integralitatea ei, atunci înseamnă că ceva e în neregulă. Dacă ceva este în neregulă, atunci de ce neregula este tolerată? Dacă neregula este tolerată, atunci... (Mă abțin de la următoarea întrebare. Uneori e prea riscant să duci raționamentele pînă la capăt...)

Duhovnic și fiu duhovnicesc: ÎPS Teodosie și Viorel Cataramă

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire