sâmbătă, mai 11, 2019

O RUȘINE A BISERICII ȘI A NEAMULUI ROMÂNESC



Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, ÎPS Ioan Selejan, a fost invitat pe 25 aprilie a. c. la Antena 3 (rubrica „Sinteza zilei”), unde i-a înălțat în mod penibil osanale sinistrului Mircea Badea, numindu-l „pustnicul de la miezul nopții” și lăudîndu-l că „biciuiește păcatele și năravurile care s-au petrecut în ziua aceea în societate” (în emisiunea sa „În gura presei”, căreia nu mai puțin sinistrul Mihai Gâdea a și propus pe loc să i se schimbe numele în „Pustnicul de la miezul nopții”!).
Cum să fii ierarh al Bisericii în cetatea anticomunismului românesc și să te lași momit de abjectul post de televiziune al unui securist penal (Dan Voiculescu), în tovărășia celor mai ordinari lachei ai lui (Mihai Gâdea și Mircea Badea), tămîindu-l admirativ pe un idiot îndrăcit (Mircea Badea), denigrator constant al valorilor creștine, ba să-l mai și asociezi cu „pustnicii” moralizatori și mărturisitori, adică chiar cu modelele de sfințenie ale religiei tale, lăsînd impresia că Biserica însăși este un fel de preș al „ciumei roșii”, de la care așteaptă îngăduință și pomană?! Niciodată un ierarh al Bisericii Ortodoxe n-a mai reușit să cadă atît de jos!
Unii încearcă să-i ia apărarea, fără să poată depăși stînjeneala contextului, dar nu e nimic de apărat. Indiferent ce a fost și ce este, această apariție penibilă la Antena 3 echivalează cu o sinucidere intelectuală, morală și spirituală. Chiar dacă nu-s chiar „pustnic de la miezul nopții”, eu nu-s nici tocmai ignorant în chestiuni bisericești și știu foarte bine despre cine și despre ce este vorba. Tot ce putem nădăjdui – și-L rugăm pe Dumnezeu să ne ajute – este ca astfel de situații penibile să nu se mai repete. Îmi iubesc Biserica și tocmai de aceea nu pot rămîne nepăsător la astfel de compromiteri grave ale imaginii ei (care tind să întreacă chiar cea mai năstrușnică imaginație). Poate că Preafericitul Părinte Patriarh Daniel (căruia „pustnicul de la miezul nopții” pretinde că nici nu i-ar fi reținut numele!) va nimeri și va lua măsurile care se cuvin. Ortodoxia și Biserica nu merită astfel de pete pe obraz.
Nu știu ce-o fi vrut papagalul arhieresc, dar n-a reușit decît să-l gireze pe politrucul bezbojnic în ochii proștilor pe care-i manipulează cu insanitățile lui golănești. Necazul nu-i doar disproporția astronomică dintre spusele „popii” și patibularitatea personajului, ci și faptul că acesta este tocmai opusul grobian al acestor spuse. Dvs. auziți ce zice acest ipochimen îndrăcit despre Dumnezeu, creștinism, Biserică, preoți și credincioși?! Cum să faci din el un model de actant mediatic și să-l asociezi cu demnitatea serafică a „pustniciei”? Ce-i în capul tău și pe ce lume trăiești?! Și cum te – și ne – mai rabdă pămîntul?!

Răzvan CODRESCU

Ascultați și cruciți-vă: AICI!



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire