joi, mai 12, 2016

SINAXAR ROMÂNESC (18)

SUMARUL BLOGULUI 
INDICE DE NUME



12 mai:  
SFÎNTUL MUCENIC 
IOAN VALAHUL

Viaţa Sfîntului Mucenic Ioan Valahul (secolul 17), deşi foarte scurtă, este ca un adevărat roman, transfigurat însă de puterea credinţei. De bun neam muntenesc, Ioan este luat rob de turci la numai 15 ani. Era frumos la chip şi bine legat la trup, ager la minte şi curat la inimă. Î.P.S. Bartolomeu Anania spune că „trupul minunat al tînărului era ca o biserică în care fumega, plină de miresme, căţuia sufletului său curat şi jertfelnic. Pe drumul spre Stambul, un păgîn pervers pune ochii pe el şi-l cumpără pe un preţ bun, cu gîndul de a-l sodomiza. „Sînt stăpînul tău, te-am cumpărat cu aur şi fac cu tine ce vreau!. „Ba – răspunde tînărul – stăpînul meu este Hristos, Care m-a cumpărat cu sîngele Lui şi face cu mine ce trebuie!. Apărîndu-şi demnitatea şi curăţia, Ioan îl omoară pe păgîn, iar judecata vizirului îl dă văduvei celui ucis, spre a face cu el ce va voi. Femeia, cucerită de frumuseţea lui, îl ispiteşte timp de peste 2 ani să treacă la legea ei şi să-i devină bărbat, dar Ioan nu cedează: „Curăţia sufletului mi-o voi păstra şi la legea ta nu voi trece; neîntinarea trupului o voi păzi şi nu mă voi însoţi cu tine!. În cele din urmă, înfuriată, văduva îl făcu să ajungă în temniţă, unde a fost chinuit din greu, iar în cele din urmă dat morţii, prin spînzurare. Dar el a primit senin cununa muceniciei, la 12 mai 1662, uimindu-i chiar şi pe propriii călăi şi rămînînd pildă veşnică de credincioşie pentru întreaga suflare ortodoxă. (R. C.)


Mai puteți citi pe acest blog:
26 martie: Sfîntul Mucenic Montanus preotul și soția sa Maxima
6 aprilie: Sfîntul Sfințit Mucenic Irineu, Episcop de Sirmium
11 aprilie: Sfîntul Ierarh Calinic de la Cernica
12 aprilie: Sfîntul Mucenic Sava de la Buzău (Gotul)  
14 aprilie: Sfîntul Ierarh Pahomie de la Gledin 
20 aprilie: Sfîntul Teotim, Episcopul Tomisului
24 aprilie: Sfinții Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, Mitropoliții Transilvaniei; Sfîntul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureș; Sfinții Mucenici Pasicrat și Valentin
25 aprilie: Sfîntul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului
26 aprilie: Sfinții Mucenici Chiril, Chindeu și Tasie, din Dobrogea 

2 comentarii:

La 12/5/16 4:57 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Am schimbat icoana postată inițial, care se pare că nu era a Sfîntului Ioan Valahul. Cea postata acum mi-a fost trimisa de d-na Corina Negreanu, căreia îi mulțumesc.

 
La 13/5/16 6:31 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Acum multi ani, la Facultatea de Drept din Bucuresti a existat o initiativa de construire a unui paraclis cu hramul acestui sfant. Din cauza lui Remus Cernea si a grupului sau, proiectul a esuat. Sa observam pacatul de care s-a ferit Sf Ioan Valahul.

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire