Pagini

sâmbătă, iunie 10, 2017

CÎTEVA EXEMPLE DE CORECTITUDINE POLITICĂ

SUMARUL BLOGULUI 
INDICE DE NUME
  

În ultimul timp, mai ales în mediul on-line, s-a pornit o campanie de minimizare a conceptului de corectitudine politică. Promotorii acesteia susțin că nu avem nici un motiv de a ne teme, în concepția lor corectitudinea politică reprezentînd doar următorul pas în progresul civilizației. Și apoi, pentru a dovedi că au dreptate, îți cer exemple de corectitudine politică. Destul de mulți, mai ales cei ce au călătorit mai puțin prin Occident, nu știu să dea exemple care să dovedească punctual caracterul malign al corectitudinii politice. De aceea am decis să indic aici cîteva. 

1. Cel mai recent este cazul fostei mari campioane de tenis de cîmp, Margaret Court, cîștigătoare a 24 de competiții de Mare Șlem, care a declarat că va boicota compania aeriană Quantas din cauza suportului președintelui acestei companii pentru „căsătoriile” homosexuale. Imediat s-a activat propaganda homosexuală și a început să curgă cu acuze de homofobie și rasism, ba și cu cereri ca numele terenului „Margaret Court” de la Australian Open să fie schimbat. 
2. La noi, Ilie Năstase s-a întrebat dacă viitorul copil al Serenei Williams va avea culoarea pielii ciocolatie avînd în vedere că tatăl este alb, iar mama este neagră. Imediat s-a sesizat poliția corectitudinii politice și l-au acuzat pe Ilie Năstase de rasism, Federația Internațională de Tenis demarînd chiar și o anchetă pe această temă. 
3. În 2010, în Anglia, anunțul de mică publicitate al unei firme care căuta să angajeze o persoană „serioasă și harnică” a fost respins de la publicare pe motiv că ar fi discriminatoriu la adresa persoanelor neserioase. 
4. În SUA, la buletinele de știri, nu se specifică rasa răufăcătorilor căutați de poliție, pentru că ar fi un act de discriminare față de minoritatea de culoare. Tot în SUA, membrii minorității negre sînt cunoscuți ca „african-americani”, pentru că pînă și referirea la culoarea pielii a devenit un subiect delicat. 
5. Tot în SUA, la un liceu din California, în 2010, cu ocazia zilei de 5 mai (Cinco de Mayo, sărbătoare importantă în Mexic), cîțiva elevi americani s-au dus la școală cu tricouri imprimate cu steagul american. Imediat au fost acuzați de rasism de cîțiva elevi de origine mexicană și reclamați conducerii liceului. Directorul adjunct s-a poziționat de partea reclamanților, oferindu-le studenților americani două opțiuni: fie își întorc pe dos tricourile, fie părăsesc incinta liceului. Elevii americani au ales să părăsească liceul. Merită amintit că pe vremea războiului din Vietnam nu era nici o problemă ca elevii să protesteze purtînd tricouri cu mesaje anti-război, ba chiar erau felicitați pentru spiritul lor civic. 
6. În țările occidentale, cu ocazia Crăciunului ești privit cu suspiciune dacă îndrăznești să folosești urarea „Crăciun Fericit!”, fiind încurajată expresia „Sărbători Fericite!” pe același motiv, ca nu cumva să ofensezi pe cei de o altă religie. La fel, referințele la Bradul de Crăciun sînt înlocuite cu Pomul de Sărbători. 
7. În Ontario, cel mai populat stat canadian, parlamentul local a promulgat o lege prin care termenii de mamă și tată au fost înlocuiți cu cel de părinte, pentru ca nu cumva să discrimineze cuplurile homosexuale. 
8. La ultimul festival al filmului de la Cannes, Clint Eastwood a declarat că un film cum este Dirty Harry, unul din cele mai bune filme din toate timpurile, nu ar mai putea fi realizat în prezent din cauza corectitudinii politice. 
9. La noi, dacă ești susținător al inițiativei Coaliției pentru Familie de modificare al Constituției, ești automat etichetat ca fiind homofob, dacă ești împotriva acceptării de refugiați musulmani ești rasist, iar dacă ești împotriva construirii megamoscheii din București ești fanatic religios. 
Și lista poate continua, dar mă opresc aici, invitîndu-vă pe dumneavoastră să o completați. 

Tudor MARINCU

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu