Pagini

luni, mai 03, 2010

ANUL ARSENIE BOCA (II)

SUMARUL BLOGULUI

Dacă anul trecut s-au împlinit 20 de ani de la trecerea la cele veşnice a Părintelui Arsenie Boca, “Sfîntul Ardealului”, anul acesta, pe 29 septembrie, se va celebra centenarul naşterii sale. În conştiinţa ortodoxă românească, s-ar cuveni deci ca anul 2010 să fie socotit ANUL ARSENIE BOCA...



PĂRINTELE ARSENIE BOCA
EVOCAT LA RADIO ROMÂNIA CULTURAL


SPECTACOLUL RADIOFONIC “PĂRINTELE ARSENIE BOCA – SFÎNTUL ŞI OMUL CAVERNELOR” S-A DIFUZAT MARŢI 11 MAI 2010, LA RADIO ROMÂNIA CULTURAL.

Scenariul radiofonic: Ion-Costin Manoliu.
Regia artistică: Nicolae Mărgineanu.
Cu participarea preotului Nicolae Streza.
În distribuţie: Mihai Bica, Dan Săndulescu, Alexandru Suciu, Alexandru Nedelcu, Alin Panc, Armand Calotă, Constantin Bărbulescu, Orodel Olaru.
Regia de studio: Milica Creiniceanu.
Regia muzicală: Stelică Muscalu.
Regia tehnică: ing. Luiza Mateescu.
Producător: Magda Duţu.



Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX. La mormîntul său de la Mănăstirea Prislop din Ţara Haţegului, se perindă zilnic sute de pelerini. Anual, pe 28 noiembrie, peste 10.000 de oameni sînt prezenţi la slujba de pomenire a celui care, chiar fără a-l fi cunoscut direct, le-a schimbat viaţa.
S-a născut la 29 septembrie 1910, în satul Vaţa de Sus din Ţara Zarandului, şi a fost botezat cu numele Zian Vălean.
A studiat la Academia Teologică Andreiană din Sibiu, pe care a absolvit-o în 1933. În Vinerea Izvorului Tămăduirii, după Paştile anului 1940, a fost tuns în călugărie la Mănăstirea Brâncoveanu – Sîmbăta de Sus, primind numele Arsenie. Preot, duhovnic şi stareţ, va începe, cu putere şi duh apostolesc şi chiar proorocesc, mişcarea unică de la Sîmbăta, de redeşteptare religioasă şi morală a credincioşilor.
Scenariul radiofonic după care a fost construit spectacolul porneşte de la mărturia preotului Nicolae Streza, ucenic al Părintelui Arsenie din 1942. La Mănăstirea Lupşa din judeţul Alba au fost înregistrate cîntările Utreniei şi Liturghiei, în varianta care se cînta în Transilvania în prima parte a secolului XX, muzica bisericească sistematizată de Dimitrie Cunţan, profesor la Academia Teologică “Andrei Şaguna” din Sibiu, un material sonor consistent şi rar.


4 comentarii:

  1. A numi "omul cavernelor" pe cineva superdotat intelectual si spiritual nu este chiar un moment de inspiratie...
    Bune intentii avem: ne lipseste insa simtul ridicolului.
    Dumnezeu sa-l pazeasca pe parintele Arsenie de evlavia neinspirata!

    RăspundețiȘtergere
  2. Evlavie ai, minte ce-ti mai trebuie?

    RăspundețiȘtergere
  3. Titlul ,, omul cavernelor`` provine dintr-o scriere a Sfantului Parinte Arsenie

    RăspundețiȘtergere
  4. Pentru D. D.

    Se poate. Eu nu-l intalnisem decat in cartile de evolutionism, ca stadiu al omului primitiv.

    RăspundețiȘtergere