sâmbătă, iunie 26, 2021

SENATORUL SORIN LAVRIC DESPRE MARCEL PETRIȘOR

SUMARUL BLOGULUI

INDICE DE NUME  


Fostul deținut politic MARCEL PETRIȘOR, astăzi în vîrstă de 91 de ani, a fost evocat, în Parlamentul României, de senatorul SORIN LAVRIC (AUR).
„În privința adevărului istoric, scriitorul Marcel Petrișor a fost pedagogul clandestin din gura căruia sute de tineri au aflat o altă variantă de interpretare a trecutului”, a subliniat senatorul Sorin Lavric (AUR).
„De insul acesta cu aliură de pilastru mătăhălos, mă leagă un toptan de amintiri copioase. Pe Petrișor l-am avut ghid în incinta Fortului 13, intrînd cu el în hruba Casimcăi.
Una este să vizitezi o bolgie cu aerul că pășești într-un muzeu în paragină și alta e să afli amănunte chiar din gura unuia care a fost la un pas să moară acolo.
Petrișor a făcut 10 ani de închisoare. La Casimca Jilavei, în intervalul 1958-1959, Marcel Petrișor a fost închis alături de Gheorghe Calciu și Costache Oprișan. Casimca era o hrubă având cinci celule fără ferestre și fără altă aerisire decât aerul care se strecura pe sub ușă.
La hipoxia înăbușitoare contribuia spațiul infim în care deținuții stăteau în paturi suprapuse. Hîrdăul cu fecale le ținea companie neîntreruptă și pentru ca viitorul să nu li se pară prea încurajator condiția obligatorie era ca unul dintre deținuți să fie bolnav de TBC, pentru a-i contamina pe ceilalți.
În Casimcă, din cele 16 persoane osîndite la exterminare, nu au scăpat cu viață decît cinci. Oprișan, bolnav de tuberculoză, își scuipa plămînii sub forma unei flegme sîngerînde, pe care o lăsa să se scurgă într-o sticlă.
Să stai doi ani de zile într-o etuvă în care umezeala nu e întrecută decît de lipsa oxigenului, și asta avînd alături un bolnav de TBC aflat în stadiul terminal, și totuși să ieși teafăr de acolo, episodul ține de o proptea divină.
Marcel Petrișor avea 28 de ani, Gheorghe Calciu avea 33 de ani.
În celula 2, se vor petrece două episoade memorabile. În primul episod, Gheorghe Calciu obține o capsulă de penicilină și o introduce în anusul lui Petrișor cu ajutorul unei cozi de lingură. Antibioticul își face efectul și Petrișor scapă cu viață din criza de dizenterie în care nimerise. În al doilea episod, Calciu își taie venele de la mînă, strînge sîngele într-o gamelă și i-l oferă lui Oprișan să-l bea, în speranța că îl va putea salva. Gestul este demn de patericul carcerelor românești: un deținut își taie venele pentru a salva un muribund, al cărui sfîrșit era oricum pecetluit!
Astăzi, Marcel Petrișor, la vârsta de 91 de ani, este același paladin falnic pe care l-am cunoscut în urmă cu 15 ani.
Sînt mîndru ca, sub cupola Senatului României, să rostesc numele lui Marcel Petrișor”.


Vizionează aici: 


1 comentarii:

La 26/6/21 12:47 a.m. , Anonymous Iulian Popescu a spus...

Doi oameni care, fiecare în felul și la vremea lui, și-au făcut datoria. Cinste lor!

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire